КОНКОРДИЯ България и BNP Paribas Foundation заедно в подкрепа на деца от маргинализирани групи

Проектът "Нарисувай ми криле", финансиран по програма DreamUp ще подпомогне 170 деца от София и с. Малки Искър

Фондация КОНКОРДИЯ България даде старт на тригодишния проект „Нарисувай ми криле“, финансиран по програма DreamUp на BNP Paribas Foundation. Целта на проекта е насърчаване на социалното включване на 170 деца в риск от общности в неравностойно положение в гр. София и с. Малки Искър, Община Етрополе, с които фондацията работи за изграждане на умения за учене, развиване на фината моторика, развиване на концентрацията и вниманието и повишаване на самооценката. Дейностите по проекта ще акцентират върху различни арт работилници - рисуване, грънчарство и малки проекти „направи си сам“ за развитие на фината моторикa, както и шахматен курс, уроци по китара, спортни занимания.

„Децата имат най-различни таланти и интереси. Обичат разнообразието, обичат да научават нови неща, поднесени по интересен и мотивиращ начин. На това залагаме и в нашата работа с децата, които КОНКОРДИЯ България подкрепя. Колегите ни много се стараят и постоянно се стремят да измислят нови и нови дейности, които да увличат децата и те неусетно да се учат и да придобиват умения. Защото в КОНКОРДИЯ вярваме, че образованието е ключът към разрешаването на проблемите на обществото и в частност на децата“, споделя Изпълнителния директор на КОНКОРДИЯ България Станимир Георгиев. 

Дейностите по проекта ще помогнат на децата да повишат самочувствието си, да се научат да изразяват себе си чрез позитивна комуникация и да общуват по-свободно. Всичко това ще ги насърчи да повярват в себе си и своите възможности. 

Чрез програмата DreamUp подкрепа ще получат и над 100 деца от Перник, преживели насилие в семейството или в училище, с които работо фондация ПУЛС чрез творчески седмични ателиета - рисуване и декорация, животновъдство, градинарство, плетене и шиене, уроци и курсове по пеене и танци, както и 30 деца от социалните институции за настаняване в София, с които работи сдружение “Прегърни ме” чрез дейности по изобразително и приложно изкуство, ателиета по театър, творческо писане и текстова илюстрация, както и творческа ваканция 

Програмата DreamUp има за цел насърчаване на образованието и социализацията чрез артистични дейности. В България програмата се изпълнява в партньорство с фондация BCause. Настоящото издание на програмата е въз основа на резултатите от предишните две издания, в които 3 организации работиха с общо 125 деца от институции чрез психологическа подкрепа, образователни и арт дейности с цел развитието на креативността и талантите им. 

09.09.2024 г.

Бюлетин ДАРИ СЕГА