Нека прекъснем заедно цикъла на наследствена бедност - международен доклад на КОНКОРДИЯ по проблемите на детската бедност

По повод Международния ден за изкореняване на бедността – 17.10.2024, ви представяме международен доклад, изготвен от екипа на КОНКОРДИЯ, посветен на един от най-належащите социални проблеми в Европа – детската бедност. В доклада се обръща внимание не само на проблемите, но и на решенията как да се прекъсне порочния кръг на наследствената бедност.

Докладът разказва историите на четирима млади хора от Молдова, Румъния, Косово и България – четири държави, в които КОНКОРДИЯ работи активно, за да предоставя шанс на уязвими деца и младежи за по-добър живот.

Представяме ви реални истории на младежи, които въпреки трудностите, са успели да получат подкрепа и възможности за независим живот чрез програмите на КОНКОРДИЯ. Всеки от тези млади хора е изправен пред предизвикателства, но с помощта на образователни, социални и професионални инициативи, те намират път към достоен живот:

•Александру от Молдова – момче, което израства без родители и намира пристан в КОНКОРДИЯ, където може да разчита на подкрепа и психологическа помощ.

• Мирабела от Румъния – смела млада дама, която доказва, че с постоянство, упоритост и подкрепа, човек може да сбъдва мечтите си. 

• Байра от Косово – 16-годишно момиче, готово на всичко, за да се изучи и да прекъсне порочния цикъл на наследствена бедност в семейството си. 

•Георги от България – момче, което израства под грижите на КОНКОРДИЯ, за да се превърне в отговорен млад мъж и прекрасен баща. 

Основната цел на доклада е да покаже как, чрез целенасочена подкрепа и интеграция, можем да прекъснем наследствената бедност и да дадем шанс на младите хора да изградят независим и достоен живот. Наследствената бедност се предава от поколение на поколение, като ограничава достъпа до образование, работа и социални възможности. КОНКОРДИЯ се бори с този цикъл чрез конкретни програми, които предоставят на децата и младежите ресурси и подкрепа, за да развият своя потенциал и да се измъкнат от капана на бедността.

Чрез историите на Александру, Мирабела, Байра и Георги, докладът ни напомня, че всяко дете заслужава шанс за по-добър живот, а бедността не трябва да определя бъдещето им. С подкрепата на КОНКОРДИЯ и чрез усилията на различни социални програми, можем да помогнем на уязвимите млади хора да прекъснат цикъла на бедността и да изградят собственото си бъдеще.

Може да прочетете доклада ТУК. 

Бюлетин ДАРИ СЕГА